SALUTACIONS


Desitgem que tot el que es publiqui en el blog us serveixi per aprendre més i recordeu el que sempre diem: "Les persones que saben molt, són les persones que llegeixen molt".

dimarts, 25 de gener del 2011

PREGUNTES I RESPOSTES SOBRE ELS ANIMALS


                                   
Què te d'estrany, l'ornitorinc ?

Pocs mamifers són tan rars com l'ornitorinc. No només és un monotrema (mamífer que pon ous), sinó que també té potes palmades i un bec com el dels ànecs.


                                             Què és un pangolí ?

Es un ós formiguer molt estrany. Té el nas llarg, la llengua enganxosa encara més llarga, i al cos hi té unes enormes escames còrnies superposades, de manera que sembla una pinya gegant. Té una cua llarga i les urpes del davant molt fortes, per poder trencar els formiguers.


On dorm el ximpanzé ?

De nit el´s ximpanzes es refugien als arbres i cada nit cada ximpanzé es fa el seu propi llit. Trien un lloc segur a la capçalada de l'arbre o a la forquilla d'una branca sòlida i s'hi fan el llit doblegant branques toves per aconseguir un matalàs elàstic.




On podem trobar el moloc ?

Als deserts d'australia. El moloc, o diable espinós és un rèptil cobert d'espines que li serveixen d'escut protector contra els depredadors.



Per què es considera que el cucut és un ocell molt astut ?

El cucut europeu és conegut pel seu costum de pondre els ous als nius d'altres ocells. D'aquesta manera evita la dura tasca de construir el niu i alimentar les seves cries, per això no és estrany que s'hagi guanyat aquesta fama.



Per què són de color rosa, els flamencs ?

Els flamencs són de color rosa a causa del que mengen. El pigment vermell anomenat caroté, present en les gambetes i altres crustacis, passa directament al plomatge del flamenc durant el seu creixement.



Quina granota es va fent més petita a mesura que es converteix en adulta ?

La granota paradoxal de Sud-amèrica és molt peculiar perquè el capgros és tres vegades més gros que l'adult i es va encongint fins que es converteix en una petita granota. Fins i tot el cor s'encongeix.



Quin és el peix que dispara ?

El peix arquer. Té l'habilitat de disparar contra insectes que es posen sobre les plantes que hi creixen prop dels rius. Dispara amb la boca unes gotes d'aigua, semblants a perdigons, que toquen als insectes i els fan caure a l'aigua. Pot arribar a tocar insectes situats a un metre i mig de distància.

diumenge, 23 de gener del 2011

ELS ANIMALS VERTEBRATS (1a part)



ELS VERTEBRATS

Són els animals que tenen columna vertebral, és a dir, una estructura articulada d'ossos que serveix per protegir la medul•la espinal. La columna vertebral també s'anomena espina dorsal en els peixos i animals de quatre potes. Actualment es coneixen unes 50.000 espècies de vertebrats


ELS MAMÍFERS

Els mamífers són animals vertebrats que neixen del ventre de la seva mare i durant la primera època de la seva vida s'alimenten de la llet materna. 

Quasi tots els mamífers tenen el cos cobert de pèl i respiren per pulmons. Poden volar per l'aire, com la rata pinyada i també poden viure a l'aigua, com el dofí. Però la majoria són terrestres, com el cavall. Els humans també sóm mamífers.


El seu cos està dividit en tres parts.
- Cap: Hi tenen el cervell, la boca, els ulls, el nas i les orelles.
- Tronc: Hi tenen la columna vertebral i ossos que són diferents a cada espècie. Acaba en una cua, què els hi pot faltar, com el goril•la; pot ser una aleta, és el cas de la balena; o també pot ser prensil, com les mones aranya, que els serveix per agafar-se a les branques.
- Extremitats: En els terrestres, són les potes, els serveixen per caminar, córrer...; en els aquàtics són les aletes, per moure's amb habilitat; i en els aeris, només el rat penat, són unes potes que els ajuden a agafar'se a les branques i girar-se del revés.



Classes de mamífers: De quins tipus n'hi ha ?
Fet per Tania Luna

Els mamífers es classifiquen en tres grups diferents segons la seva reproducció, els Monotremes, els Marsupials i els Placentats.

- Placentats: la característica principal d'aquests és que les femelles tenen placenta, per això, la cria es desenvolupa completament a l'interior de la mare. La majoria dels mamífers són d'aquests tipus, el gat, el gos, l'ovella, la vaca, la balena, el porc, ...
D'aquests n'hi ha de diverses famílies:
Quiròpters (Ratpenat), Primats (ximpanzé, humà...), Desdentats (Peresós), Rosegadors (Rata), Lagomorfs (Conill), Insectívors (Eriçó), Sirenis (Manatí), Cetacis (Balena), Pinnípedes (Foca), Carnívors (Tigre), Proboscidis (Elefant), Artiodàctils (Cérvol) i Perissodàctil (Cavall).

- Marsupials: els més coneguts són els cangurs. Durant els primers dies, quan el petit encara és un embrió, és dins la bosa de la mare.
Al cap de poc temps la cria ja treu el cap de la bossa ventral, on la mare té les mamelles. Allí es va alimentant fins que està totalment desenvolupat.

- Monotremes: també coneguts com Prototeris, són els que ponen ous, com l'ornitorinc. Ni ha ben pocs. No acostumen a tenir massa ous per part.



L'alimentació: Què i com mengen ?
Fet per César Ruiz

Un tret comú dels mamífers és el seu alt consum d’energia, en comparació amb altres animals de la mateixa mida. Això és deu a que han de regular la seva temperatura corporal. Algunes espècies consumeixen una gran quantitat d’aliment gairebé igual al seu pes. Els mamífers segons l’aliment que mengen poden ser herbívors, carnívors i omnivors:

- Els herbívors, mengen plantes i herba. La facilitat d’agafar les plantes fa que molts animals s'alimentin d'elles, però com que tenen poc poder energètic n'han de menjar molta per estar forts. Això fa que el sistema digestiu d'aquests, sigui més gran que els dels carnívors, ja que han de consumir aliments que són més difícils de digerir.
Alguns mamífers com la vaca i l'ovella, són remugants. Tenen l'estòmac dividit en quatre parts: el reticle, el llibret, el quall i el rumen.
1- S'empassa l'herba sense mastegar-la. L'herba passa al rumen i després al reticle.
2- L'aliment torna a la boca, on el mastega.
3- L'herba mastegada passa al llibret i després al quall.
4- A l'intestí prim s'absorbeixen les substàncies nutritives.

- Els carnívors, són els que mengen carn. N'és exemple el lleó.
Els carnívors, tenen la dentadura molt afilada, amb uns ullals que els serveix per trencar la carn i mastegar-la bé. Tenen un aparell digestiu més petit que la dels herbívors, per exemple l’intestí és més curt per evitar intoxicar-se amb la rápida ptrefacció de la carn. Els carnívors més coneguts pertanyen a la família dels felins.

- Els omnívors, són els que mengen plantes i carn. N'és exemple el ratolí i el porc senglar, aquests, són del tipus dels que més n'hi ha. La seva dentadura és una mitjana entre la dels herbivors i la dels carnívors.
Tenen uns queixals cap al radera, per menjar les herbes o verdures, els queixals són els que acustumen a fer servir més, també tenen uns ullals no molt afilats, per la carn. El seu aparell digestiu es normal. Els humans, també son omnívors.


 
El desplaçament: Com es mouen ?
Fet per Sofía Herrera

Els mamífers es desplacen de diferents maneres, segons el lloc on viuen.

- Els terrestres, que viuen al terra. Es poden desplaçar caminant, corrent i saltant. Són dels que més n'hi ha, i quasi tots es desplacen amb quatre potes, menys l’ésser humà qua camina a dues potes.
En són exemples el gos, el gat, l'ovella, la vaca, el cavall, l'elefant i la major part dels mamífers que coneixem, tant salvatges com domèstics.

- Els aquàtics, que viuen a l'aigua. Es desplacen nedant amb les seves aletes i la cua.
D'aquests, que siguin mamífers n'hi a ben pocs, només el dofí i la balena, encara que d'aquesta n'hi hagui de varies espècies.

- Els aeris, (només el rat penat). Es desplaça volant amb les seves ales, movent-les amunt i avall, i s'agafa a les branques dels arbres amb unes potes molt petites, que hi té unes ungles, gràcies a la seva oïda que tenen, no xoca mai amb res, d'aquesta manera, com que no hi veuen gaire, es el sentit que fan servir més, l'ajuda molt a desplaçar-se.



La reproducció: Com venen al món ?
Fet per Axel Navarro

Els mamífers són vivípars, és a dir, neixen vius del ventre de la mare. La majoria tenen placenta, què és la bossa ventral on es formen els fills.

Primer, s'aparellen dos mamífers de la mateixa espècie. Perquè es formi una nova criatura cal la unió dels òrgans sexuals del mascle i la femella. Aleshores toca l'embaràs, què és l'etapa en què es forma el fetus dins la placenta de la femella.
Passa un temps, diferent a cada espècie. Quan la cria esta desenvolupada, neix i surt a l'exterior. Aleshores la mare cuida d'ells , i s'alimenten de la llet materna durant uns dies, és a dir, mamen. D'aquí ve el seu nom, "mamífers".
Es pot tenir més d'una cria per part, i es pot parir més d'una vegada per any en totes les espècies de mamífers. Els humans també tenim aquesta reproducció, per si no ho sabies, no ens porta una cigonya!

També hi ha mamífers que ponen ous. Aquests no neixen vius, sino que triguen uns dies a trencar l'ou i començar la seva vida, però d'aquests n'hi ha molt poquets, un exemple és l'ornitorinc.N'hi ha d'altres que tenen una bossa marsupial, com el cangur.



 Salvatges i domèstics: Relació amb els humans.
  Fet per Manel Planchería

Els mamífers els podem classificar també en:

Salvatges: Són els que viuen en llibertat. Aquests, són molt perillosos. En són  exemples: el tigre, el lleó, el cérvol o la balena.

Domèstics: Són els que viuen amb les persones, poden ser de dos tipus: De companyia: Són els que viuen dins les nostres cases. Ens donen companyia i les persones les cuidem. La majoria dels mamífers son d'aquest tipus. N'és exemple el gat. Útils: Viuen amb nosaltres perquè ens donen beneficis, els alimentem perquè es faiguin més grans i ens en aprofitem més. N'és exemple el conill, que ens dóna carn, la vaca, que ens dóna llet...



 Curiositats dels mamífers: Sabies que ...
  Fet per Esmeralda Fernández

- Quasi tots els mamífers donen a llum a cries vives, però hi ha uns quants mamífers, els monotremes, que ponen ous. N'és exemple l'ornitorinc.
- L’orca en llibertat pot arribar a viure fins a 80 anys, però en cautiveri no arriba als 10 anys.
- Els dofins poden viure de 25 a 35 anys. Els dofins són molt socials I poden viure en grups de 10 a 100 dofins. Els dofins són més intel•ligents què els humans.
- Els elefants poden viure fins a 90 anys.
- El guepard és el mamifer més ràpid, pot arribar a córrer a 110 quilòmetres per hora en distàncies curtes.
- L’animal més pesat és la balena blava que arriba a 170.000 kg i el menys pesat és el ratpenat abellot que pesa 2 grams.
- L’animal més alt és la girafa que mesura fins a 5-6 metres, té un llavi móbil i una llengua que pot mesurar fins a 45 cm
- El tamany dels mamífers varia molt: el més gran és la balena blava, que medeix més de 30 metres, i els més petits són els ratolins i els ratpenats que no arriben als 5 cm, sense incluir la cua.
- L’ornitorrinc i la musaraña són els dos únics mamifers verinosos.
- Els elefants són els mamífers amb més temps de gestació. Arriba als 22 mesos.
- La rata és un animal amb molta capacitat reproductora. Pot tenir més de dotze cries a cada part.
- Els gossos olren fins a 20 vegades millor que l’Home.


ELS AMFIBIS

Els amfibis és diuen així perquè poden viure de dues maneres: dins de l’aigua, com els peixos, o sobre la terra.

Els amfibis van aparèixer fa 360 milions d’anys. Van ser els primers vertebrats del mon. Son vertebrats de temperatura variable, com els peixos i els rèptils. També és poden dir animals de sang freda, que vol dir que no es poden escalfar ells mateixos.


Les característiques dels amfibis són:
- Viuen prop de l’aigua.
- Tenen la pell nua.
- Quan són larves respiren per les brànquies i, d'adults, pels pulmons i per la pell.
- Tenen metamorfosi, és a dir, canvien de forma durant la seva vida.
- Les extremitats són potes, excepte les cecílies, que no en tenen. Alguns amfibis tenen entre els dits una membrana per nedar.
- Són ovípars, que vol dir que neixen d’ous. Ponen els ous a l’aigua perquè no tenen closca i a terra s’assecarien.



Classes d'amfibis: De quins tipus n'hi ha ?
Fet per Alberto Rodríguez

D'amfibis n’hi ha tres classes:
 - Granotes i gripaus: el seu nom científic és anurs, que vol dir amfibis sense cua. Gairebé totes viuen en rius i tolls. Alguna classe estranya viu als arbres. Els mascles tenen sacs a la boca que s’unflen quant rauquen (vol dir que fan soroll) i ho utilitzen per atraure les femelles.
Es desplacen de quatre grapes o saltant amb les potes del darrera. Tenen uns dits molt forts per agafar-se a les pedres, les branques ... A l’aigua és mouen nedant, impolsant-se amb les potes del darrera. Entre els dits tenen unes membranes que els ajuden a moure’s per l’aigua.


- Salamandres i tritons: el seu nom científic és urodels o caudats, que vol dir amfibis amb cua. Les salamandres o tritons són allargats, tenen extremitats i una cua llarga, poden medir 20 centímetres i les mes grans son a Xina i Estats units.
Per moure’s tenen quatre potes curtes i fortes que serveix per caminar o nedar.


- Cecílies: el seu nom científic es àpodes, que vol dir no tenen extremitats. Els cecílits s`assemblen als cucs de terra. Tenen una forma cilíndrica, allargats i sense extremitats. La cua es molt curta poden medir de 8 centímetres a 1,6 metres.
Com que no tenen potes, per desplaçar-se s’encongeixen i s’estiren com un acordió, gràcies a la bona musculatura que tenen. Viuen sota terra en llocs que hi ha aigua a prop, com són els pantans. Són poc coneguts i es calcula que al món hi ha unes 150 espècies d'aquests animals.



L'alimentació: Què i com mengen ?
Fet per Patricia Moreno

Els amfibis són animals carnívors caçadors, que vol dir que cacen animals vius per menjar, com escarabats, papallones, formigues, aranyes, cargols, baboses i altres invertebrats, que s'empassen sencers. La majoria dels amfibis mengen qualsevol cosa que siguin capaços de empassar o engolir.

Les granotes s'alimenten principalment d'insectes, cucs, aranyes i centpeus, encara que les granotes aquàtiques de vegades mengen altres granotes, capgròssos, ous i peixos petits. Les granotes més grans poden menjar animals de la grandària dels ratolins o les serps aquàtiques.
En ocasions poden capturar preses massa grans per a menjar-se-les d'una sola vegada, en aquest cas les deixen sobresortir de la boca i les ingereixen gradualment.
Les granotes cacen els insectes amb la llengua, que és molt llefiscosa i llarga, i està amagada dins de la boca. Quan la treuen i agafen algun animal és queda apegat a la llengua. Llavors fan que torni la llengua i s'engolixen la presa.

Molts amfibis quant són larves són herbívors. Els capgrossos de la granota s'alimenten principalment d'algues i d'altres plantes aquàtiques, fins que es fan grans. El seu tub digestiu és més llarg que el dels aduls i es torna més petit amb la metamorfosi.



La reproducció: Com venen al món ?
Fet per Esther Haba

La majoria d`amfibis són ovípars que vol dir que surten dels ous. Els ous els ponen a l`aigua per que no tenen closca i si no es moririen. Els ous estan envoltats d’un líquid que és com una gelatina que els protegeix.

Una de les característiques principals són els diferents canvis que pateixen al llarg de la seva vida: la metamorfosi.

El seu procés de reproducció és sexual. La primera setmana viuen a dins de l’ou. Al cap de dos setmanes surten de l`ou. Les larves, o cap-grossos, de granotes i gripaus tenen una aparença completament diferent a la dels seus pares. La diferència més notables és que els cap-grossos tenen el cap i el cos junts, i després una llarga cua.
Al principi els cap-grossos no tenen potes, que apareixen més tard, i necessiten quedar-se a l'aigua per sobreviure. Les larves tenen brànquies i mengen peixos petits o bé algues. A la tercera setmana se li fan els pulmons i li surten les potes. Segons quina classe d`amfibis la cua es fa més curta o desapareix, com per exemple, les granotes.
A la setsena setmana ja són adults i poden caçar insectes per menjar.


Les granotes: Descripció d'una granota.
Fet  per Ramon Rodoreda

La majoria de les granotes comencen la seva vida a l’aigua, però quan són adultes están a terra.

Les granotes tenen el cos curt, les potes del darrera llargues, que els permeten donar grans salts, i les potes del davant més curtes. Als peus tenen uns tels entre mig dels dits que les converteixen en grans nedadores. Són animals que tenen la pell fina i delicada, la mantenen sempre humida i tés uns dibuixos que l’ajuden a camuflar-se a l’herba. També tenen uns ulls grans que poden veure gairebé qualsevol cosa i els timpans auditius són externs.

Les granotes viuen en diferents hàbitats, però la majoria d'elles prefereix els llocs humits. Les granotes es poden submergir durant llargs períodes de temps absorbint oxigen a través de la pell.
Gairebé totes les granotes són carnívores i s’alimenten d’insectes, cucs i larves. Algunes de les més grosses també poden menjar llangardaixos, ocells i altres animals petits. Dins de la boca les granotes tenen les dents petites i la seva llengua és llarga i enganxosa per capturar insectes.
La temperatura corporal de les granotes depèn del seu medi ambient. En les regions més fredes s'enterren en el sòl per a hivernar.

Les granotes ens ajuden de diverses maneres. Controlen les plagues d'insectes als boscos, granges i jardins. Per altra banda i des de sempre les granotes s'han utilitzat com aliment. També són importants per a la investigació, ja que els seus sistemes esquelètic, muscular, digestiu i nerviós són similars als d'altres animals superiors



Curiositats dels amfibis: Sabies que ...
Fet per Guillem Carretro

- Sabies que els amfibis són els descendents més antics que van poblar la terra i que hii ha amfibis a la Terra des de fa més de 300 milions d'anys ?
- I què són capaços de viure tant a l’aigua com a la terra ?
- I què tenen la sang freda i la seva temperatura corporal varia segons la del medi ?
- I què posen centenars d’ous encara que els altres animals s’els mengen ?
- I què hi ha granotes tan perilloses que amb el veri de la seva pell pot matar 20.000 ratolins ?
- I què el seu nom en grec vol dir “doble vida”, perque neixen a l’aigua i es desplacen a la terra ?
- I si al jardí hi tens granotes o gripaus tindràs menys mosquits ?
- I què a la península Ibèrica es trova la granota de Sant Antoni, molt corrent a Europa ?
- I què una de les granotes més insòlites és la granota peluda, anomenada així a causa d'una mena de pèls que els surten als mascles al cos i les potes durant l'estació de reproducció ?

dissabte, 8 de gener del 2011

LA NOSTRA BIBLIOTECA CREIX


A partir del dia 10 de gener, ja podrem tenir nous exemplars a la nostra biblioteca d'aula. Aquí teniu alguns dels llibres que hi podras trobar.

Quants llibres et penses llegir fins a final de curs ?-

Els tres alumnes de 3r que més llibres llegeixin rebran un premi.  Quin ?.  Sorpresa !                                                              

PLATERO Y YO CONTADO A LOS NIÑOS

Platero, un burrito que ha encandilado a generaciones de españoles, en una magnífica edición para ser leída en el aula y para la biblioteca del centro educativo. Una espléndida prosa poética expresada por un gran poeta andaluz.

LA AVENTURA VOLANTE DE HODIA

Hodia es un niño que vive en Piort, una tranquila ciudad de Bulguislavia, demasiado tranquila para Hodia, que sueña con ver mundo y correr aventura. Montado en una alfombra mágica, consigue llegar a la capital del país. Pero allí se encuentra con que el mayor deseo del temible sultán es poseer también una alfombra mágica.


BILLY Y EL VESTIDO ROSA

Por la mañana, cuando Billy se levanta, su madre, con muchas prisas, le coloca un vestido rosa sin dar tiempo a Billy para que pueda protestar. Su padre, que también tiene mucha prisa, al verlo comenta lo elegante que está con ese vestido. Billy, abochornado, se dirige al colegio. Nadie le dice nada sobre su aspecto, pero la actitud que mantienen con él es diferente a la habitual, es decir, le tratan como a una chica.
A través de este ameno relato, se van presentando graciosas situaciones en las que se muestra, cómo la vestimenta influye en lo que supone que podemos o no realizar y cómo la gente, por el hecho de vernos vestidos de una manera determinada, nos trata de una u otra forma. Finaliza la narración cuando Billy vuelve a su casa, y por


HOLA, EM DIC PERE

En Pere és un nen de cinc anys que està a punt d’anar allà on s’estudien coses molt importants, és a dir, a una escola de primària. És per aquest motiu que, amb l’ajut de la seva mare, ens explica tota la seva història, les descobertes, les entremaliadures...

EL GENI DEL BOTÍ

L’Arcadi Clotet, amo d’una sabateria, home gasiu i molt manaire, organitza i dóna ordres contínuament a la seva dona, la Beatriu i a la seva mona Janeira. Qui havia de dir que l’arribada del nebodet Arquímedes, un nen d’idees genials, els trasbalsaria tant!

SIS CONTES REVOLTATS

Els personatges d’aquests sis contes s’han revoltat i n’han organitzat una de ben grossa. Decidits i amb molta empenta, lluitaran per aconseguir allò que desitgen. Ho tindran força difícil, però malgrat tot, al capdavall sempre hi ha una bona solució.


LA TONA, LA TINA I JO

La Tana, la Tona i la Tina són germanes. La Tana, la gran, ens explica tot el que fa i les coses que passen al seu voltant: un món de situacions quotidianes que ens endinsen en el món d’aquesta narradora petita i eixerida.


AMICS PER SEMPRE ?

L’Amber i en Justin són inseparables: es coneixen des de petits, seuen junts a classe, fan deures i juguen plegats en sortir de l’escola... De cop i volta, però, en Justin se n’ha d’anar a viure a una altra ciutat. I això l’Amber no ho accepta.


EL LUGAR MAS BONITO DEL MUNDO

Juan vive en Guatemala, tiene siete años y ha sido abandonado por su madre. Acogido por su abuela, trabajará duramente de limpiabotas para poder vivir. Sin embargo, él quiere algo más: desea aprender a leer.


EL SUPERZORRO

En un idílico escenario campestre, Roald Dahl sitúa la acción de este relato. Un valle, tres granjas, tres malvados granjeros y un bosque. Y en él, don Zorro, tratando de escapar a las trampas de los granjeros.

CAMILÓN, COMILÓN

Camilón es un cerdito glotón y perezoso que prefiere pedir la comida a los demás a conseguirla él. Está acostumbrado a que sus amigos siempre le salven de pasar hambre, y cuando consigue un montón de comida piensa que podría hacer algo distinto... ¿Qué se propondrá Camilón, comilón? Una divertida historia que recalca la necesidad de la amistad y de la generosidad.


ELS VIATGES D'EN JOAN ESQUENADRET   

Els viatges d'en Joan Esquenadret és un recull de poemes breus on Rodari inventa un univers en el qual hi cap tant el planeta patufet com el planeta nuvolós, tant els homes de goma com els de tabac o xocolata Amb humor i fantasia, l'autor descriu planetes increïbles i personatges peculiars i diferents.


EL TROMPETISTA I LA LLUNA

Ben aviat es formaria la nova banda de música. Els aspirants practicaven sense parar amb els seus instruments. Entre ells, en Genís, el gelater, bufava amb il•lusió la trompeta. Però que malament que sonava! Realment necessitava ajut.


EL LLOP VIU A DALT

La protagonista d'aquesta història no hauria endevinat mai quina mena de veïns es trobaria a la casa on anava a viure.


E-MAIL DE BUENOS AIRES

Un día llegó un e-mail que hizo llorar a mi madre. Era un mensaje de Buenos Aires. Llegó por la noche… También mi padre se preocupó. Pero a mí no se me ocurrió pensar que estaba relacionado conmigo. Así comenzó la historia más increíble que me podía imaginar.


JON I LA MAQUINA DE LA POR

Jon acaba de fer deu anys i sempre ha tingut por. Molta por. De què exactament? Doncs de tot: por dels escarabats, dels gossos, de les vespes, els endolls, por de pujar a la muntanya russa, por que es faci de nit… Ara bé, del que té més por és de tenir por. Per això no és estrany que estigués temptat per una misteriosa atracció de fira que s’anomenava precisament, «la màquina de la por». Per cinc-centes pessetes, li garantien un dia sense por. Seria en Jon prou valent per provar-la?


LA VACA TERESINA ESQUIA A VALLFARINA

El senyor Castanyer té una granja fantàstica. Però un dia, troba que una de les seves vaques està molt seriosa i duu ulleres de sol. Que potser està malaltona?


DOWN

Al meu cosí Down, li agraden les margarides blaves i per a dormir compta flors. Jo crec que és xinès, tot i que la mare diu que no, i s’enfada si li dic Down. No entén que ell s’estima més aquest nom que no pas el de Guille. Els grans són estranys, tan estranys, que a l’oncle Serafí li ha caigut un cargol del cap.


EL CAMÍ DEL FAR

En Miquelet ens recorda les seves vivències infantils en un poble petit de l’illa de Mallorca, quan era un nen inquiet i curiós que gairebé no entenia els odis que l’envoltaven. Acompanyats d’en Miquelet entrarem en un camp de presoners republicans...


EL GOS INVISIBLE

La gran il•lusió d’en Xavier, la més fonda, la més tendra, la mes persistent, era tenir un gos. Com fos: gran o menut, de pèl llarg o curt, blanc o negre, roig o gris. I la resposta, tant per la banda de son pare com de sa mare, era sempre un “no” de veritat, sense retruc i tant insuperble com un mur de pedra.


LA VELLA QUE VIVIA EN UNS CAVALLETS

En Joe no es pot creure el que veu quan descobreix una vella que viu en uns cavallets. Al cap de poc temps, en Joe i la iaia Peg seran bons amics i viuran uns esdeveniments màgics...


EL PIRATA QUE ROBO LAS ESTRELLAS

Se hacía llamar John Buck, porque ése era un magnífico nombre para un pirata, y no Arcadio García, como en realidad se llamaba, porque ése podía ser un buen nombre para un torero, para un fontanero o incluso para un bibliotecario. Pero, desde luego, Arcadio García no era nombre de pirata.


EL MIRALL DEL FUTUR

Al final d’un dia dolent, en Xavier es troba un vell que li ofereix un mirall on pot veure el seu futur. El mirall se li trenca. Però, amb un fragment, pot contemplar el futur vint-i-quatre hores per endavant.


¿ SEGUIREMOS SIENDO AMIGOS ?

Ámbar Dorado es una alumna de tercer curso. Su mejor amigo es Justo Daniels. Éste tendrá que irse a vivir a otra ciudad. Ámbar está muy triste . ¿ Lo estará también su amigo?


TODO CAMBIÓ CON JAKOB

Sin embargo, la llegada del nuevo hijo Jakob crea problemas suplementarios. La escasa experienca del padre y la dificultad para vencer viejos hábitos parecen ir a concluir en una grave crisis familiar.


L’HORA DEL BRUIXOT

Els tres amics de la Penya dels Tigres han de descobrir qui s'amaga darrere d'un pressumpte bruixot.


LA DRAGA DRAGA

El temps de les princeses fràgils i delicades s'ha acabat. L'heroïna d'aquesta història és una jove ben valenta, que va acompanyada d'un cavaller pacífic i d'un cavall malcriat i autoritari. Junts hauran de lluitar, com mana la tradició, contra un drac, que ací resulta ser una draga molt mandrosa i vegetariana. Tot un món del revés. Pep Albanell (Vic, 1945), també conegut com a Joles Sennell, té una extensa obra amb novel•les per a adults i per al públic infantil i juvenil, entre les quals destaquen títols com La guia fantástica i El Barcelonauta.


TIRANT LO BLANC EXPLICAT ALS INFANTS

Tirant lo Blanc de Roca Salada era un jove i valent cavaller. Li deien Tirant perquè son pare fou senyor de la marca de Tirània, una regió del nord de França, a la vora de la mar. El Blanc del seu nom venia de sa mare: Blanca, filla del duc de Bretanya. En saber Tirant que se celebrarien a Londres grans festes i tornejos, decidí d’anar a Anglaterra, amb altres vint-i-nou joves nobles. Volia demostrar allà com era de valent, i així el rei, en veure les seues gestes, l’armaria cavaller.


EL CID CONTADO A LOS NIÑOS

Cuenta lo que hace Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid Campeador, cuando el rey Alfonso VI lo destierra, en 1081. El Cid, un caballero de la corte y valiente caballero, muere en 1099.


CANTAR DE MIO CID

Cuenta lo que hace Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid, cuando el rey Alfonso VI lo destierra, en 1081. El Cid, un caballero de la corte del rey Sancho II de Castilla y, después, de Alfonso VI de Castilla y León, muere en 1099


EL LAZARILLO CONTADO A LOS NIÑOS

En este libro la autora nos cuenta cómo un niño llamado Lázaro de Tormes vivía solo con su madre porque su padre se había muerto. Su madre tuvo un novio, también tuvieron un hijo. La madre de Lázaro no podía mantener a sus dos hijos, así que mandó a Lázaro a que sirviera a un ciego. Lázaro tuvo muchos amos, pero al final se escapó de todos porque ninguno le daba de comer, excepto uno que le pagaba por su trabajo. Por eso fue aprendiendo a ser astuto. Al final se hizo mayor y se casó con una mujer que le presentó el cura.

dijous, 6 de gener del 2011

EL DIA DE REIS



Aquesta festivitat commemora l'anada de tres savis vinguts de l'Orient, seguint el senyal d'un estel, a retre homenatge a l'infant Jesús. Els reis són, a la nostra tradició, els personatges dedicats per excel•lència a portar els regals als petits –i no tant petits– de la casa. En temps passats, l'arribada dels reis a totes les cases, en una nit plena de màgia, era precedida de senyals amb llum o soroll, però en l'actualitat es fan presents físicament en la majoria de pobles i ciutats en lluïdes cavalcades que omplen d'alegria i caramels la canalla, el vespre del 5 de gener.

A la diada de Reis hi ha encara un altre costum que vincula la festa al cicle hivernal: menjar-se un tortell. Com el seu nom indica, es tracta d'un pastís de forma circular, farcit, segons el gust de cada indret, de massapà, cabell d'àngel, confitura…, i que sol portar fruita confitada, pinyons o trossos d'ametlla al damunt.
En el seu interior s'hi troben petits objectes, figuretes –com a mímin, la d'un rei– i una fava.
La tradició comtemporània afirma que qui troba el reiet és coronat rei de la vetllada. I, de fet, en molts tortells s'hi posa una corona de cartró amb aquesta finalitat. I aquell que rep la fava paga el pastís. Generalment, no es fa ni una cosa ni l'altra. La coronació implica poc poder efectiu i el tortell sol estar pagat en arribar a la taula. Però la vella tradició es recorda en uns versets que figuren en la targeta de la pastisseria que també acompanya el tortell. Diuen coses com aquesta:

Si la fava tu hi has trobat
paga el tortell sens recança
i no perdis l'esperança
seràs un ser afortunat.

I si t'hi surt la figureta
no et quedarà més remei
que ser coronat com a Rei
d'aquesta festa distreta.

Tradició, sana alegria;
formen en la taula anell,
i mengem tan bon tortell
en pau i franca harmonia.


dimarts, 4 de gener del 2011

RECORDATORI


Perque us portin bonics regals, no us oblideu d'escriure i donar la vostra carta als Reis d'Orient.


Recordeu !!!!!
 Carta per MELCIOR, GASPAR I BALTASAR.

diumenge, 2 de gener del 2011

FELIÇ ANY 2011


Per aquesta celebració tan concreta i especial, es construeixen moltes frases originals i divertides per enviar als amics i familiars. En aquest any que comencem us volem desitjar molta sort, alegria i felicitat amb aquestes fotos fetes per nosaltres.